Deze blogpost is geïnspireerd door 2 video’s over zogeheten ‘gesture interaction’ die gepost werden door de website TouchUserInterface.com. In deze video’s worden voorbeelden gegeven van de mogelijkheden van ‘gesture interaction’ oftewel: interactie met virtuele objecten op een scherm zonder het scherm aan te raken.

Deze vorm van interactie werd vooral voor het grote publiek bekend door de film Minority Report uit 2002 waarin de hoofdrolspeler Tom Cruise heel futuristisch met handbewegingen in de lucht interacteert met een display. Klik hier voor een filmpje van deze scene.

Hoe mooi het er in de hollywood film uit ziet verbergt natuurlijk een beetje de realiteit van dit soort ‘touchless’ interactie. De 2 filmpjes hieronder geven ondanks de promotie voor ‘gesture interaction’ goed weer wat de negatieve punten zijn van interactie zonder direct contact.
– Het display reageert redelijk traag
– De feedback van de mate van beweging ontbreekt
– Wat gebeurt er als er 3 mensen tegelijk naar het scherm wijzen/zwaaien?
– Precisie van selectie is er nauwelijks door ontbreken cursor

En voor een ieder die de nadelen van ‘gesture interaction’ in een lichte vorm wil beleven moet maar eens 10 minuten lang door de menu’s van de Wii console van Nintendo klikken met de Wii-mote.

Uiteraard zijn er ook voordelen aan deze vorm van interactie, hier 2 belangrijke punten:
– Geen directe aanraking is zeker voor in de publieke ruimte vanuit hygiënisch oogpunt een belangrijk issue
– Het scherm is ook van een afstandje te bedienen

Categorie: weblog

Tags: / /

Datum: 13/12/2010