Tijdens de herfsperiode mag in de avonduren graag wat persoonlijke nerd- of grafische projectjes doen. Zo ben ik een paar weken geleden begonnen om een idee dat al heel lang in m’n hoofd zat verder uit te gaan werken.

De inspiratie dit keer waren de vele naslagwerken van andere corso’s en optochten maar vooral de website ‘Brabantsfaam’ van o.a. m’n CorsoNetwerk collega MVB. Brabantsfaam is een geweldige database site van de optocht geschiedenis van de Brabantsedag in Heeze waarop alle uitslagen, foto’s en media van 60 jaar optochten terug te vinden is. Netjes gesorteerd per bouwgroep, jaar en thema’s.

Het leek me mooi om de mogelijkheden te bekijken of iets dergelijks ook voor Corso Vollenhove te bouwen is. En dan niet een lijstjes website gebaseerd op een Excel sheet zoals CorsoStats maar echt een database waarop gezocht kan worden op groepen, ontwerpers, wagentitels, trofeeën etc. Met de juiste invoer moest dit mooie kruisreferenties opleveren. En dan niet alleen lijstjes maar ook per wagen zoveel mogelijk meta-informatie (omschrijvingen, foto’s, video, juryrapporten, ontwerptekeningen, maquettefoto’s etc.) te zien verzamelen;

Toen ik de achterkant eenmaal technisch had staan, dus hoe alles ingevoerd wordt en hoe dit uiteindelijk correct in de juiste volgorde in beeld komt, kwam de uitdaging aan de voorzijde: hoe dit alles in beeld te brengen. Aangezien anno 2017 internet grotendeels mobiel (70% bezoekers CorsoNetwerk bv) wordt gebruikt heb ik besloten om voor het eerst de site ‘mobile-first’ te ontwerpen om vervolgens te kijken hoe de site te optimaliseren voor andere schermgroottes.

Ondertussen staat de site technisch voor 90%, qua uiterlijk voor 80% en qua inhoud voor 10%. Vooral dat laatste zal een uitdaging worden en eentje waarbij ik hoop de hulp van mede corsoliefhebbers uit Vollenhove te krijgen. Zelf bezit ik vanaf 1995 over programmaboekjes en fotomateriaal maar qua uitslagen en corsojaren gaat het tot nu toe terug tot aan 1969. In totaal zitten er, exclusief meta-informatie, nu al 601 wagens in de database.

Kortom, dit zal een doorlopend project zijn dat nooit echt klaar zal zijn maar wel een mooi naslagwerk voor liefhebbers van Corso Vollenhove kan (en zal) gaan worden. De plaatjes in deze post zijn alvast een kleine teaser van hoe het moet gaan worden.

Belangrijkste doelen op dit moment zijn:
– Zoveel mogelijk mensen in Vollenhove op de hoogte brengen van dit initiatief
– Op zoek naar bijdrages in de vorm van programma-boekjes, juryrapporten, foto’s etc
– Een naam verzinnen voor de site 🙂 (alle suggesties zijn welkom!)

Mocht je info/materiaal of andere toevoegingen hebben, mail me op info@jeroenberk.nl

Categorie: mycorsodiary weblog

Tags: / /

Datum: 23/10/2017