Vorige week ontving ik een mailtje van de organisatie van de Brabantsedag met de vraag of ik zitting wilde nemen in een ‘schaduwjury’ bij de ontwerp presentaties voor dit jaar. Omdat ik nooit te beroerd ben om over ontwerpen te kletsen zat ik gisteravond tussen twee mede-debutanten achter een tafeltje in een zaaltje in het plaatselijke buurthuis.

De Brabantsedag werkt elk jaar met een thema en de ontwerpen worden op verschillende momenten in het jaar getoetst en besproken met de themacommissie. Dit was het moment dat alle groepen hun ontwerp aan de organisatie en mede-bouwers gingen presenteren. Onze taak als schaduwjury was om de ontwerpen-presentaties te bekijken en te voorzien van feedback en eventuele tips waar ze bijvoorbeeld extra op konden gaan letten bij de verdere uitwerking.

Bij aankomst gisteravond maakte ik kennis met mijn 2 collega’s die dit in Heeze ook voor de eerste keer deden. De ene, Miesjel van Gerwen, omdat hij tot 2 jaar geleden nog ontwerper was bij de 2 jaar geleden gestopte groep Broers van Gerwen. En ook mijn andere collega, Marc van Beek, had verder nog geen ervaring bij de Brabantsedag. Beide mannen kende ik van gezicht vanwege hun rollen als jurylid (Miesjel) en ontwerper (Marc) uit Zundert, ik was dus in goed gezelschap!

Toen ons uitgelegd werd wat onze rol deze avond zou zijn had ik al een vermoeden dat het geen makkelijke taak zou worden. Na een korte uitleg van de het onderwerp en ontwerp moesten we eigenlijk direct paraat staan om feedback te geven op wat ons zojuist gepresenteerd was. We merkten ook dat we hier alle 3 even aan moesten wennen waardoor de eerste paar groepen er met relatief karige feedback vanaf kwamen.

2

Gedurende de avond begonnen we wel steeds meer in vorm te komen. Het verschilde dan ook nog weer compleet per groep waar nog open eindjes waren en welke tips we mee konden geven. Bij de één waren er vraagtekens bij de muziekkeuze in relatie tot het onderwerp en bij de andere probeerde we tips mee te geven hoe de compositie en plaatsing van figuranten het totaalbeeld kan gaan versterken.

Het was leuk om te zien hoe creatief er met het geboden thema om werd gegaan. De optocht ligt, ondanks het gebrek aan dahlia’s, ook vrij dicht bij de optochten in Vollenhove en St. Jansklooster waar toch ook (zeker in het verleden) veel met theater gewerkt wordt. Ik kan ook niet ontkennen dat de ontwerpen voor Nameless vorig jaar en PODB dit jaar geïnspireerd zijn door wat mijn dorpsgenoten hier elk jaar op de weg zetten.

Na de tijd was er uiteraard ruim tijd voor de nodige biertjes en nabeschouwingen met de ontwerpers, commissie en bouwers. Ondanks de haperende start waren de geluiden betreft onze feedback over het algemeen positief en wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Categorie: mycorsodiary

Tags: / / /

Datum: 17/04/2015