Zo dat was me het jaartje wel weer met Nameless. Nadat we vorig jaar een enorme creatie op de weg zette voor een poging tot een 3e Ereprijs op rij was het dit jaar tijd om het wat rustiger aan te doen. En dan vooral qua grootte zodat het een te overzien project zou worden.

In het voorjaar heb ik aardig lopen stoeien met verschillende concepten waarvan er uiteindelijk geen enkele tot wasdom uitgroeide. Maar omdat ik toch graag weer een bouwjaartje in het Vollenhoofse corso wilde meemaken moest er toch een ontwerp komen om in te leveren. Dat ik uiteindelijk op de vergadering met dit duistere idee op de proppen kwam was meer geluk dan wijsheid.

De bouw van de maquette en de wagen verliep allemaal vrij voorspoedig. De vormen waren niet heel moeilijk en de wagen leek vooral een podium en aankleding te gaan worden van de figuratie. Ik was tijdens het bouwjaar dan ook erg verrast met hoeveel passie en enthousiasme de figuratie commissie aan de slag ging. Grime cursussen en diverse ideeën qua invulling van de totale act kwamen voorbij en niets werd aan het lot overgelaten. We waren ons ervan bewust dat dit de wagen ging maken of kraken maar uiteindelijk kwam het beeld er precies zo uit als we voor ogen hadden.

De grote uitdaging qua bouw, en tegelijk ook de bottleneck, zat ‘m in de beweging van de vleugels. Met elk 4 meter hoog en zo’n 7 meter lang waren het toch flinke gevaartes die in beweging gebracht moesten gaan worden. En dat de constructie van de beweging precies op de grens van opzetstuk en wagen zat maakte het er ook niet gemakkelijker op. Maar net zoals vorig jaar zijn de mannen van de techniek niet voor 1 gat te vangen en bewogen de vleugels (volledig geautomatiseerd) subliem op de muziek en het theater.

Dat het allemaal uiteindelijk ‘slechts’ een 6e plaats tot gevolg had kwam vooral omdat het niveau van de top dit jaar erg dicht op elkaar lag. Ondertussen heb ik de beelden van het corso een paar keer teruggekeken en dan zie ik ook wel wat punten die beter hadden gekund. De pop en zijn gewaad bovenop hadden iets groter en verder voorover gekund waardoor er dreiging wat indrukwekkender zou worden. Daarnaast waren de huisjes me net wat te kneuterig om overtuigend over te komen. Buiten dat was de wagen super strak afgewerkt en zat prima in de kleuren. Dat in combinatie met de figuratie maakte het totaalplaatje compleet.

En dan is het nu op naar volgend jaar. De bedoeling is dat het weer allemaal ietsje spannender en interessanter mag worden dan dit jaar. Feit blijft wel dat dat lumineuze idee ook maar net te binnen moet schieten. En dan zullen we zien of komend jaar de 20e creatie van Nameless ook een 5e creatie van mijn hand gaat worden.

Categorie: mycorsodiary Uncategorized

Tags: / / / / /

Datum: 05/09/2014