Rond 7.00 zaterdagochtend gingen m’n ogen weer open en zag al op WhatsApp een foto voorbij komen van colonne aan voertuigen dat richting Vollenhove reed. Zelf was ik niet de bij ‘commissie logistiek en opzetten’ betrokken dus fietste een half uurtje later op mijn gemak richting de haven om de ‘tewaterlating’ van het badeendschip mee te maken. Deze wordt op dat moment vakkundig boven een groot ponton gehangen en langzaam op haar plek gezet.

Een opzetoperatie zijn we wel gewend bij Nameless maar een operatie op het water was ook voor ons een nieuwe uitdaging. Gade geslagen door de toeristen vanaf hun achterdek, of onderweg naar de douche, gingen we enthousiast aan de slag. Nadat het badeendschip op het ponton stond kwam de uitdaging van het plaatsen van de grote kop, de masten en de tuigage. Ondertussen werden ook de ‘kleine’ badeendjes te water gelaten. Dit zorgde nog voor wat instant engineering met stoeptegels om de balans en het zwaartepunt van de eendjes op het juiste punt te krijgen. En dit alles vanaf de kade en bijgestuurd door Rick en mij vanuit een bootje op het water.

Toen we alles in het water hadden liggen kwam nog een belangrijk element van de hele operatie; alle onderdelen plaatsen zodat de compositie van het geheel mooi op locatie lag. Dus handdoekje over de reling, badborstel op de steiger, de ‘explosieve’ lading op de kade en de kleine eendjes tussen het schip en de kade in. Dat (ver)plaatsen van de kleine eendjes bleek nog een flinke operatie waarvoor de Burgemeester en onze survivalexpert zelf nog de zwemkleding aan moesten doen om alles aan elkaar vast te krijgen op locatie.

Stipt om 12.00 lag alles op z’n plek, waren alle kabels aangesloten en kon de show beginnen. Ondertussen bleken ook de poorten van het terrein open want de eerste toeschouwers stonden al boven aan het hek. Muziek aan, de luiken van de kanonnen gingen mooi open en de eerste kanonschoten klonken door de haven van Vollenhove. Alles mooi getimed met geluidseffecten en grote vlammen bij de lading op de kade.

Compleet met titeldoek en borden met QR codes, die linkten naar de levensverhalen van onze bemanning, hadden we het hoekje bij de havenmeester sfeervol ingericht. Een vrolijk geheel met een vervaarlijke piraten tintje om de toeschouwers een glimlach op hun gezichten te toveren.

De hele dag liep lekker door en we kregen veel leuke reacties op onze ‘voorstelling’ in de haven van zowel collega’s als toeschouwers. Door de hele operatie in de ochtend hadden we toch nog een beetje ‘corsodag’ gevoel en na zelf wat rondjes door de binnenstad gewandeld te hebben was het aan het begin van de avond tijd voor de prijsuitreiking.

Met vrijwel de hele groep bij de creatie en de livestream over de speakers konden we de uitslag gezellig volgen. Eerst was het tijd voor de uitslag van de jeugdgroepen, geheel in Nameless stijl vond Nameless 2.0 zich terug op de tweede plaats.

Vervolgens werd eerst de Wagenbouwersprijs bekend gemaakt. Deze was voor het eerst op een nieuwe manier tot stand gekomen; van elke groep maakten enkele afgevaardigden een uitslag van alle wagens met punten. Op basis hiervan werd een algehele uitslag bepaald. Het duurde lang voordat we genoemd werden en als vanouds bleven Stark Wark en wij over bij de laatste 2. Het uilen baronnenpaar bleek uiteindelijk meer punten te hebben behaald en won deze prijs.

Bij de algehele jury uitslag bleven wederom de uilen en de badeendjes over. Het kanonnengeweld van Quack en zijn bemanning mocht niet baten want ook de jury koos voor Stark Wark als uiteindelijke winnaar. Ook hier dus geheel Nameless stijl gewoon weer tweede. Een mooie prestatie en uitslag van een mooi bouwjaar.

Om 20.00 was het festival afgesloten en maakten de meeste groepen zich op om hun creatie te verplaatsen naar hun bouwplaats ofwel het evenemententerrein. Zelf hadden we gekozen om maandag de boel weer terug te brengen dus hadden nog een gezellige avond voor de boeg bij de haven. Met de nodige biertjes en bitterballen hebben we zo de dag mooi afgesloten met z’n allen bij onze vrienden van ’The Flying Duckman’.

Categorie: mycorsodiary

Tags: / / /

Datum: 12/09/2021