Op woensdag en donderdag klonken er veel positieve en hoopvolle opmerkingen door de tent en schuur over hoe de wagen er uit kwam te zien. De knipwerken kwamen er mooi uit te zien, veel andere groepen kwamen een kijkje nemen dus een top 5 notering moest dit jaar tot de mogelijkheden behoren volgens de ‘kenners’.

Vrijdagochtend wakker worden en op twitter kwamen al meteen de eerste foto’s langs van wagens die de tenten uit reden. Dat zag er allemaal erg goed uit dus hop de auto richting de Veneweg om te kijken hoe het eindplaatje was geworden. Even vergeten dat we een uur later waren dan vorig jaar dus op de Flevoweg midden in de file terecht gekomen achter de wagens van The Next en Alliance. Onderweg al de creatie van Fun Fun tegen gekomen en tot de conclusie gekomen dat het niveau dit jaar erg hoog lag. Waar in voorgaande jaren enkele wagens nog wel ’s tegenvielen ten op zicht van het ontwerp leek dat dit keer zeker niet het geval.

Eenmaal de kruising voorbij konden we vol gas doorrijden om te kijken hoe de parachutes op de brug geland waren. In de verte was al te zien dat het netjes op elkaar stond en de touwen van de parachutes het plaatje echt compleet maakten. Uiteraard vielen meteen een paar schoonheidsfoutjes op maar algehele beeld was zoals bedoeld. Snel de auto terugbrengen en op het fietsje op naar St. Jansklooster om de laatste puntjes op de spreekwoordelijk i te zetten. Voor het eerst de binnenkomst van de wagens in het dorp meegemaakt, een leuk moment omdat je dan alles ziet rijden en de eerste opmerkingen om je heen hoort. De wagen werd perfect door de straten begeleid en op onze startplek, vlakbij de PODB VIP standplaats, gestationeerd. Tijd voor het eerste koude pilsje en voorbeschouwing met corsoliefhebbers in de buurt. Helaas stonden de wagens op 3 verschillende startplekken waardoor je niet de gezamenlijke gezelligheid van een opstelterrein krijgt. Wel even de tijd genomen om de wagens achter ons rustig te bekijken.
podb15a
Vlak nadat we plaats hadden genomen in de brandende zon op VIP-plaza klonk het enigszins rommelige startschot van het middagcorso. Bas die enthousiast op het fietsje door de menigte van 60 keurig aangeklede figuranten reed en heel hard riep; ‘We zijn bevrijd!!!!’

Het grote voordeel van starten op 3 locaties was dat we meteen creaties te zien kregen en er geen wachttijd meer was voor de start van het corso. Helaas werd deze verminderde wachttijd in het corso te niet gedaan door de problemen die Olympia ondervond met de beweging. Het corso stond vervolgens een half uur stil.

Toen het eenmaal weer reed was het uitkijken naar ons eigen totaaltheater. De parachutes kwamen mooi aanvliegen en het theater en de muziek sloten mooi op elkaar aan. De emoties en het beeld van 70 jaar geleden kwamen weer helemaal tot leven, een echte verfrissing in de optocht zo! Alle schoonheidsfoutjes van de wagen zelf werden op deze manier ruimschoots goed gemaakt door de passie van de figuratie. Dit was ook hard nodig om in het hoge niveau van het corso uiteindelijk mee te kunnen. Waar vantevoren nog gesproken werd over een top 5 notering leek mij, na het zien van het middagcorso, een evenaring van de prestatie van 2014 al een mooi resultaat.

Bekijk hier een video van de figuratie en de wagen »
podb15c
Na even rustig te eten en bij te komen in Vollenhove fietsten we ’s avonds weer mooi op tijd richting corso. Eerst even naar het hoofdkwartier waar de figuratie de laatste instructies kregen om vervolgens een voor mij altijd zenuwslopende prijsuitreiking mee te maken. Gelukkig was er bij veel PODB-ers al wat realisme ingeslopen en werd er niet TE hoopvol uitgekeken naar de einduitslag. Voor mezelf was het zoals gewoonlijk een ritueel van slappe benen, droge bek en gapen van de zenuwen. Gelukkig had de speaker er de vaart in en werd er niet onnodig lang getreuzeld bij de uitreiking van de prijzen. Vanaf nummer 10 gingen we toch voorzichtig rekening houden met het vallen van onze groepsnaam. Toen uiteindelijk de speaker hardop zei; ‘en nu zullen we deurgoan met nummer 7’ was voor mij de uitslag al geslaagd. En zo bleek ook dat we net als vorig jaar weer 6e in de einduitslag waren geworden, naar mijn mening het maximaal haalbare in het corso van deze jaargang. Uiteindelijk ging de geniale creatie van Alliance er met de hoofdprijs vandoor wat gewoon niet meer dan terecht was.

Snel weer richting de plaza om te gaan genieten van de avond optocht met verlichting. Onze parachutes waren erg mooi verlicht en de wagen kwam er mooi uit zo ’s avonds. De figuratie was wederom helemaal top en het totaalplaatje klopte weer. Uiteindelijk was het jammer dat het corso abrupt eindigde door (wederom) een pechgeval waardoor we onze eigen creatie eigenlijk maar 1,5x ’s avonds voorbij hebben zien komen. Toen het publiek eenmaal ging lopen zijn we ook maar richting het opstelterrein gelopen waar de parachutes door de straten werden gemanoeuvreerd. Met nog een laatste blik op de wagen, veel vrolijke tevreden wagenbouwers en een biertje in de hand kon ik vaststellen dat het weer een goede samenwerking is geweest.
podb15d
Volgende week maar ’s rustig het hele seizoen nabeschouwen, nu eerst tijd voor een weekendje ‘home-corso’ in Vollenhove!

Categorie: mycorsodiary

Tags: / / /

Datum: 27/08/2015