Er waren dus ideeën genoeg over de manier waarop we dit concept over wilden brengen.


Allereerst moesten we een spaceship hebben om te laten crashen. Een weekendje in Noord Holland en een schetsblok bracht de initiële (bovenstaande) schets van Marco waarop we konden voortborduren. Dus met inspiratie van science fiction films en wat eigen creativiteit hebben we de SC Pioneer II vormgegeven, zonder stukken. Eerst in 3D in Sketchup en vervolgens digitaal ingekleurd op de iPad voor de presentatie.

Maar omdat een compleet spaceship ‘ons wat saai leek’ begon het (digitaal) uit elkaar slopen van het 3D model in 4 stukken. Op basis van de bovenstaande schets hadden we al een idee van de compositie dus het was een kwestie van onderdelen loshalen en op onderstellen plaatsen zodat het toch nog herkenbaar bleef.

De grotere uitdaging was vooral het uitzoeken hoe we het verhaal er omheen zouden gaan vormgeven.

Aangezien de filmpjes van het piratenavontuur half tijdens de bouwperiode bedacht en gemaakt werden wilden we zorgen dat we dit jaar zo’n beetje alle social media uitingen ruim op tijd (voor het bouwseizoen) af hadden.

Dus zijn we met de figuratie commissie om tafel gaan zitten en meteen gaan plannen wie de hoofdrolspelers zouden worden, welke filmlocaties en hoe dit uit te werken in de NSAToday journaals. Zo stond begin April het hele script voor alle afleveringen al klaar en konden we de eerste opnames maken om tijdens de OntwerpExpo het ontwerp te presenteren met de persconferentie van Elon Nuts. Vervolgens in Mei een heuse opnamedag gepland om alle scenes voor het green screen te filmen.

Net als in Hollywood zijn de mogelijkheden met green screen opnames oneindig. Zo konden we eenvoudig ministers in persconferenties plakken met vervolgens de gebarentolk er later achter. De opnames van Sjaan Dark en Kirsty Lightyear waren allemaal in 1 middag in een keuken opgenomen maar Sjaan is vervolgens overal ‘op locatie’ geweest om verslag te doen van het laatste nieuws. Uiteindelijk mocht ze zelfs nog haar alter ego, de dahliakoningin, interviewen.


Waarschijnlijk nog het moeilijkste element van het concept was dat we het zoveel mogelijk stil wilden houden en de bezoekers (en ook de inwoners van Vollenhove) verrassen met de twist van een gecrashed spaceship. Dus tijdens de OntwerpExpo de complete tekening van de SC Pioneer II gepresenteerd en, samen met alle leden, zoveel mogelijk onze mond gehouden over wat we op straat zouden gaan brengen. Onderdeel van deze strategie was door het verhaal van een geslaagde landing te blijven herhalen, zowel online als in de papieren media. Wel echt complimenten voor de groep dat tot op de corsodag vele corsoliefhebbers geen idee hadden waar we mee op straat zouden komen.

Mooiste compliment kwam wat dat betreft van een collega-ontwerper tijdens het middagcorso. Met in het achterhoofd een compleet spaceship, met eventueel wat beweging, zag hij verbaasd onze brokstukken voorbij komen ’s ochtends en dacht alleen maar: ‘motherfuckers

Categorie: mycorsodiary

Tags: / / /

Datum: 16/09/2022