Zoals de meesten weten ben ik sinds jaar en dag fanatiek CorsoForummer, eerst als lid en sinds een paar jaar als moderator.

In de meeste corso-plaatsen is het CorsoForum een veelbesproken onderwerp in de wandelgangen van de corsowereld, zo ook in Vollenhove. Eigenlijk gaat het meer om WAT er op het CorsoForum staat. Zo wordt ik regelmatig aangesproken op meningen (van mezelf of anderen) en hoor ik van mensen dat ze het leuk vinden om te lezen maar ook vaak genoeg dat ze het allemaal maar slap geouwehoer vinden (hun goed recht).

Zolang ik op het forum zit uit ik mijn mening ook over alles waar ik een mening over heb, daarom vind ik een forum een leuk interactie-middel. Je kunt met andere corso-fanaten filosoferen, dromen, bediscussiëren, terugkijken en vooruit kijken over wat ons het jaar door bezig houdt.

In al die jaren is 1 ding hetzelfde gebleven: hoe snel mensen op hun teentjes getrapt zijn als er iets over “hun” creatie wordt gezegd, meestal als het in negatieve zin is. 

In de eerste jaren, toen Les Charrons nog gewoon een middenmoter was, was de eerste reactie vaak: “zie eerst zelf maar ‘s een top 3 wagen te bouwen”.

Toen we met LC wat opvallendere wagens gingen bouwen werd de toon iets anders en werd het: “niet iedereen wil een LC wagen bouwen, en dat we trots moeten zijn op onze eigen ‘Venose’ stijl” waarbij ik me nog steeds afvraag waarom een stijl niet aan ontwikkeling onderhevig kan zijn maar dat terzijde.

Nu ben ik afgelopen jaar in de gelukkige rol geweest dat ik een bijdrage had aan de 1e prijs van corso Vollenhove. Hierdoor verandert er verder niets aan mij of mijn mening, maar blijkbaar wel aan de andere zijde. De reactie deze keer: “hoe ik met m’n arrogante rotsmoel een andere wagen (van een zeer succesvolle groep) kon afkraken” 

Waar het in al die jaren naar mijn mening fout gaat is niet de soort reactie van m’n collega-bouwers, die is feitelijk hetzelfde gebleven: “hou je mening gewoon voor je”. Wat ik in al die jaren nooit begrepen is waarom bouwers kritiek op hun creatie altijd zo persoonlijk opvatten. Natuurlijk is het ‘jouw’ creatie, maar bedenk er gewoon altijd bij dat een kunstwerk niet altijd bij iedereen in de smaak valt. En waarom zou je ere-prijzen moeten halen om een mening te kunnen hebben over iets dat gewoon wel of niet jouw smaak is?

Dan wordt vaak het, hedendaags nogal vaak misbruikte, woord respect erbij gehaald. Maar als je een mening over een object verward met respect voor de bouwers van dat object dan heb je het duidelijk niet begrepen.

Had ik al gezegd dat ik groot fan ben van Johan Derksen en Hugo Borst, maar dat terzijde 😉

Categorie: mycorsodiary Uncategorized

Tags: / / / / /

Datum: 23/09/2011